Sector reboster i pastisser

Els menorquins tenim fama de ser golosos. Menorca disposa d’una riquesa gastronòmica dins el món de la rebosteria i la pastisseria que sorprèn molt gratament els paladars més exquisits.

 

A Menorca hi ha una rebosteria i una passtisseria pròpia de cada estació. La pasta elaborada amb farina i mantega de porc és la protagonista de les fomatjades de carn i de peix, els flaons de formatge, crespells i crespellets, de gran varietat de farciments, de sobrassada, de confitura, de moniato, etc. Els rubiols, les coques i els panets de Viena, així com les canyes, són altres dels productes estrella. 

 

Els sucrers, tal com s’anomenaven els artesans del dolç, han sabut conservar les antigues receptes, que han passat de generació en generació, ja que parlar de pastisseria i rebosteria és parlar de tradició, d’arrels. També han sabut innovar i adaptar-se a les noves necessitats, com pot ser la pastisseria dedicada a les intoleràncies alimentàries.

Merengues, imperials, mitges llunes, palos, infinitat de dolços que solen anar acompanyats de congret ens traslladen a l’època britànica.

 

La tortada d’ametlla, adornada amb merenga i guindes, és sense dubte la protagonista principal de la pastisseria de l’illa, sense deixar de banda el braç de gitano, els amargos i els carquinyols, també amb l’ametlla com a protagonista.

Tampoc ens podem oblidar de les formatjdes de carn o de peix, els flaons de formatge o crespells o crespellets amb una gran varietat de relleno, així com molts altres.

 

Pel que fa a la cuina d’estacions, podem destacar per Nadal els rotllos, els carquinyols, els amargos, el torró de la reina, etc; els bunyols per Tots Sants, elaborats amb patata o moniato i banyats amb mel de Menorca, i la nostra coca bamba, que es pren als berenars i berenetes els dies de les festes patronals. No podem oblidar els macarrons o aludes entregades per Sant Joan als genets de les festes, així com els esperats besitos i caramels de Pasqua.